Omgaan met een hooggevoelig kind: hoe meditatie kan helpen

Hooggevoelige kids ervaren de wereld nét iets anders dan andere kinderen. Ze hebben wat meer tijd nodig om prikkels te verwerken, kunnen emoties sterker ervaren en zitten vaak veel in hun hoofd.  Meditatie is een fijne manier voor hooggevoelige kinderen om goed te aarden.

Hooggevoelig kind

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, HSP…  Zo’n 1 op de 5 mensen (20% van de Nederlandse bevolking) is hooggevoelig, waaronder kinderen. Hooggevoeligheid is geen ziekte of aandoening, maar meer een soort eigenschap.

Bij hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen is hun zenuwstelsel sensitiever waardoor ze prikkels op een andere manier verwerken dan kinderen die niet hooggevoelig zijn.

Een hooggevoelig kind:

  • kan verlegen en introvert overkomen maar is dat niet;
  • is vaak vertrouwd met zijn of haar eigen omgeving (bijvoorbeeld een eigen bedje);
  • is eerder geprikkeld door te hard geluid, te fel licht, drukke ruimtes;
  • reageert op emoties en gemoedstoestanden van anderen;
  • heeft vaak meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken.

Hooggevoeligheid als talent

Hooggevoeligheid is een fijne eigenschap, bijna een talent, maar kan ook in het nadeel werken. Vooral als de omgeving er niet op afgestemd is. Onze haastige, prestatiegerichte samenleving kan veel invloed hebben op een hooggevoelig kind

Daarnaast denken hooggevoelige kinderen wat dieper en langer na over alles wat ze meemaken. Gebeurtenissen dragen ze vaak langere tijd met zich mee. Als ze rustig in bed liggen kunnen de gedachtes de overhand nemen, met slaapproblemen als gevolg.

Meditatie is voor (hooggevoelige) kids een manier om gedachten los te laten. Een rustiger hoofd, een betere nachtrust en beter bestand tegen prikkels!

Hooggevoeligheid en mediteren

Mediteren

Ga regelmatig samen met je kind een paar minuutjes mediteren, bijvoorbeeld na schooltijd of voor het slapengaan. Je kind leert op deze manier om gedachten even op pauze te zetten en rustig te worden. Als dit een routine wordt, heeft je kind een tool om op terug te kunnen grijpen als het allemaal even te veel wordt.

Voor kinderen kan het (net als voor volwassenen) in het begin lastig zijn om te mediteren. Daarom zijn speciale kindermeditaties zo fijn. Deze meditaties zijn ingesproken en nemen kinderen mee in een positief verhaal over dankbaarheid, ademhaling, visualisatie, liefde, positiviteit…

Hun creativiteit en voorstellingsvermogen wordt aangesproken. Het luisteren alleen al is rustgevend en echt een momentje op zich. De aandacht gaat naar binnen.

+ Download de Meditation Moments App en je vindt korte en lange kindermeditaties onder het moment ‘visualisatie’. Download voor iOS of Android  

hooggevoeligheid en mediteren
Manieren om beter te aarden

Naast mediteren zijn er meer fijne manieren voor kids om beter te aarden:

#1 Fijne plek

Voor een hooggevoelig kind kunnen situaties met veel prikkels intenser zijn. Ze kunnen dus moe thuiskomen na een dagje school of spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Het is daarom goed als je kind thuis tot zichzelf kan komen. Richt bijvoorbeeld een fijn plekje in de slaapkamer in met veel knuffels, een warme deken en rustgevende muziek zodat je kind zich terug kan trekken en af kan sluiten.

#2 Reinigen 

Als je in aanraking komt met andere mensen, pik je een beetje van hun energie op. Ditzelfde geldt ook voor bepaalde situaties. Deze energie blijft aan je ‘plakken’ en kan invloed op je hebben. Zo kan het zomaar zijn dat je heel vrolijk was, maar na een gesprek met een vriendin ineens veel verdriet voelt. Dat verdriet hoort dan niet bij jou, maar heb je opgepikt van je vriendin.

Deze energie kunnen je kwijtraken door een douche te nemen en te visualiseren dat de energie van anderen via het putje wegstroomt. Ook je kind kun je dit leren. Een hooggevoelig kind is  namelijk nog gevoeliger voor de energie van anderen. Laat hem of haar tijdens het douchen alle negatieve energie, indrukken en zorgen van de dag wegspoelen. Zo staat je kind tegelijkertijd stil bij de dag en gaat hij of zij met een prettig gevoel en rustig hoofd slapen.

#3 Bewegen  

Lekker dansen, zingen, huppelen, stampen, spelen. Een kind mag kind zijn. Gooi alles eruit! Zet een knallend nummer aan en laat je kids zich helemaal uitleven. Danspasjes mogen ze vergeten, het gaat erom dat ze even helemaal in het nu komen. Dit is ook bijna een vorm van meditatie. (En niet alleen voor kinderen heel fijn…)

Probeer de kindermeditatie De Toverspiegel uit de Meditation Moments App.

Michael Pilarczyk

Michael is oprichter en stem van Meditation Moments.
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer de app gratis!

Wij gebruiken cookies om het bezoek op de website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.
AkkoordPrivacy instellingen

AVG

  • Google Analytics
  • Facebook Pixel
  • Pinterest Tag
  • AdRoll-pixel

Google Analytics

Onze website gebruikt een Google Analytics tracking-code. Deze houdt bij welke pagina’s je op onze website bezoekt. Op die manier kunnen wij jou online beter bedienen. Op het gebruik van Google Analytics zijn hun algemene voorwaarden en hun privacybeleid van toepassing.

Facebook Pixel

Onze website gebruikt de Facebook Pixel. Deze houdt bij welke pagina’s je op onze website bezoekt. De Facebook Pixel zorgt ervoor dat jij op Facebook relevante content van Meditation Moments te zien krijgt en dat onze advertenties beter op jouw behoeftes worden afgestemd. Op die manier kunnen wij jou online beter bedienen. Op het gebruik van deze social media zijn hun algemene voorwaarden en hun privacybeleid van toepassing.

Pinterest Tag

Onze website gebruikt de Pinterest Tag. Deze houdt bij welke pagina’s je op onze website bezoekt. De Pinterest Tag zorgt ervoor dat jij op Pinterest relevante content van Meditation Moments te zien krijgt en dat onze advertenties beter op jouw behoeftes worden afgestemd. Op die manier kunnen wij jou online beter bedienen. Op het gebruik van deze social media zijn hun algemene voorwaarden en hun privacybeleid van toepassing.

AdRoll-pixel

Onze website gebruikt de AdRoll-pixel. Deze houdt bij welke pagina’s je op onze website bezoekt. De AdRoll-pixel zorgt ervoor dat jij op het internet relevante content van Meditation Moments te zien krijgt en dat onze advertenties beter op jouw behoeftes worden afgestemd. Op die manier kunnen wij jou online beter bedienen.

287 Shares
Share192
Share
Pin95
Email